Cukier, insulina i rak, jaka jest prawda o diecie w nowotworze?

Każda komórka naszego ciała, w tym komórki rakowe, wykorzystuje jako paliwo cukier (glukozę) z naszego krwiobiegu. Stad wziął się słynny mit, ze “cukier karmi raka”. Dieta jest bardzo ważna w procesie leczenie nowotworów, jak i w celu zapobiegania im i o tym poniżej.

Cukier i rak Chodzi o poziom cukru Co jeść przy raku?

Cukier i rak

Bazując na najnowszych badaniach, zacytujemy Dr Suman S Karanth, która wypowiedziała się na temat związku cukru z rakiem podczas Światowego Dnia Walki z Rakiem (źródło). Dr Suman wyjaśniała, że w erze internetu można znaleźć wiele mylących informacji o tym, jak cukier powoduje szybki wzrost komórek rakowych. Pomysł, że komórki rakowe rozwijają się i są uzależnione od nadmiernego cukru, pojawił się dawno temu, kiedy niemiecki naukowiec Otto Warburg zauważył, że komórki nowotworowe spożywają ogromne ilości cukru. Zauważył również, że te komórki nie mają wydajnego sposobu pobierania energii, która mogłaby być generowana z glukozy i zamiast tego przekształca ją w mleczan. Dlatego pozbawienie komórki rakowej glukozy było dla niego logiczne. Jednak liczne badania jasno pokazują, że jest to błędne założenie.

Z kolei American Institute for Cancer Research (źródło) uzupełnia tę wiedzę i w najnowszym artykule podaje, że istnieje jednak związek między cukrem a ryzykiem raka, ale jest on bardziej pośredni, niż wielu zakłada. Chodzi o to, że spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może oznaczać więcej kalorii w diecie, niż potrzebujesz, co ostatecznie prowadzi do nadmiaru tkanki tłuszczowej. Po rzuceniu palenia utrzymanie zdrowej wagi jest najważniejszą rzeczą, jaką możesz zrobić, aby zapobiec rakowi. To nadmiar tkanki tłuszczowej jest powiązany z większym ryzykiem wystąpienia raka.

Również polskie źródła informują, że to nie sama glukoza stanowi zagrożenie w kontekście rozwoju chorób nowotworowych, ale źle zbilansowana dieta, która przyczynia się nadmiernej masy ciała i otyłości. Nie da się całkowicie wykluczyć węglowodanów z diety, jednak należy wybierać te cukry, które nie będę powodowały nadmiernych wahań poziomu glukozy we krwi i o tym w poniżej.

Cukier karmi raka?

Wracając do popularnego sloganu o karmieniu raka, na stronie WarOnCancer czytamy, że glukoza (forma cukru najczęściej używana w organizmie) zasila każdą komórkę ciała i jest na tyle ważna dla funkcjonowania mózgu, że organizm ma kilka strategii zapasowych, aby utrzymać normalny poziom cukru we krwi. Ale badania pokazują, że jedzenie cukru nie prowadzi bezpośrednio do raka i nie będzie on rósł szybciej przy wyższym spożyciu cukru, ani też nie będzie się rozwijał wolniej od braku spożycia cukru (źrodło). Pomysł, że cukier może bezpośrednio napędzać wzrost komórek rakowych, może skłonić niektórych ludzi do unikania wszelkich pokarmów zawierających węglowodany, które mogą przynosić skutki odwrotne do zamierzonych dla każdego, kto walczy o utrzymanie wagi podczas radzenia sobie z efektami ubocznymi raka i leczenia.

Kurkuma na raka
Ranking elektrolitów
Szczepionka na raka?

Cukier jednak ma związek z rakiem

To, że sam cukier wpływa na rozwój raka nie jest prawdą, ale jest powiązany pośrednio podobnie jak mąka inne produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Jak podaje Curve.life, kiedy spożywamy cukier, jest on wchłonięty przez krew w sieci naczyń krwionośnych w ścianie układu pokarmowego. Na przykład czysta glukoza (dekstroza) w napojach energetyzujących bardzo szybko trafia do krwiobiegu, stąd popularne jest stosowanie glukozy przez sportowców do napędzania ich intensywnej aktywności. Sacharoza i inne cukry, takie jak fruktoza i laktoza, również szybko uwalniają glukozę do krwiobiegu. Tak więc słodzone pokarmy, takie jak ciastka, słodycze i słodzone płatki śniadaniowe, zapewniają szybki wzrost poziomu glukozy we krwi.

Z kolei pokarmy bogate w skrobię, takie jak chleb, ryż, ciasta i warzywa korzeniowe, są trawione w celu uwolnienia cukrów, a szybkość trawienia określa, jak szybko dostarczany jest ładunek cukru. Wysoko rafinowane produkty bogate w skrobię, takie jak biały chleb, przetworzone płatki śniadaniowe i smażone ziemniaki, szybko dostarczają cukier. Odwrotnie, nierafinowane skrobie, takie jak chleb pełnoziarnisty, płatki owsiane i brązowy ryż, dostarczają cukier w bardziej stabilnym tempie. Dzieje się tak głównie dlatego, że żywność zawiera dużo błonnika i organizm potrzebuje więcej czasu, aby wydobyć cukier, gdy jest on połączony z błonnikiem.

Wpływ żywności na poziom glukozy we krwi można mierzyć i definiować jako jej wpływ na glikemię (GI) i ładunek glikemiczny (GL). Ogólna zasada jest taka, że ​​bardziej rafinowana żywność bogata w skrobię ma wyższy IG w porównaniu z żywnością nierafinowaną, ale wpływ ma również skład całego posiłku i różnice między poszczególnymi osobami.

Poziom cukru we krwi jest kontrolowany przez insulinę, która jest wytwarzana, gdy wzrasta poziom cukru we krwi. Osoby z wysokim poziomem insuliny i cukrzycą typu 2 są bardziej narażone na rozwój wielu rodzajów raka oraz większe ryzyko nawrotu i progresji nowotworów.

Ważna uwaga: Nawet bez rozpoznania cukrzycy wyższy poziom insuliny może wiązać się z szybszym postępem niektórych nowotworów. Badanie przeprowadzone na dwóch tysiącach osób dotkniętych rakiem jelita grubego wykazało, że rokowanie było lepsze u osób z niższym poziomem insuliny. (Yuan, Chen i in. „Wpływ poziomu insuliny w diecie na przeżycie u pacjentów z rakiem jelita grubego”. Brytyjski dziennik raka 117,7 (2017): 1079/)

Ważny jest poziom cukru we krwi i insulina

Inne badanie diety i raka jelita grubego wykazało dłuższe przeżycie u osób, których dieta miała niższy ładunek glikemiczny (mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi i insulinę ). Ogólnie rzecz biorąc, wyższy poziom insuliny wywołany wyższym spożyciem cukru wydaje się być powiązany z gorszymi perspektywami dla osób z wieloma nowotworami. Bowiem cukier i inne produkty o wysokim indeksie glikemicznym mogą wpływać na rozwój nowotworów.

Indeks glikemiczny określa tempo wzrostu poziomu glukozy we krwi w ciągu 120 minut od spożycia danego produktu. Im wyższa wartość (IG) w żywności, tym większe będzie stężenie cukru w organizmie po zjedzeniu konkretnego posiłku.
Dostarczając do organizmu głównie węglowodany (szczególnie cukry proste), dochodzi do podniesienia poziomu glukozy we krwi. Wówczas nastąpi wyrzut insuliny, której zadaniem jest ustabilizować ten cukier (glukozę). Rolą insuliny jest właśnie regulowanie i transportowanie glukozy z krwioobiegu do komórek naszego ciała.

Gwałtowne wahania cukru i insuliny nie są zdrowe i nie sprzyjają pozbywaniu się tkanki tłuszczowej. Więc bezpieczniejsze będą produkty z niższym indeksem glikemicznym. Ponadto nadmiar cukru w diecie i niezrównoważona glikemia mogą prowadzić do insulinooporności oraz stanowić podłoże dla otyłości, cukrzycy i rozwoju nowotworów.

Produkty o najwyższym indeksie glikemicznym, które podnoszą poziom insuliny:

Pizza 60
Lody z cukrem 60
Kasza Manna 60
Majonez 60
Bataty 61
Bób 63
Wafle ryżowe 63
Frytki 63
Rodzynki 64
Melon 65
Ryż biały 65
Kuskus 65
Kasza jaglana 67
Ananas 66
Brązowy ryż 68
Ziemniak pieczony 69
Cukier biały 70
Biszkopt 70
Ryż biały 70
Bułki 70
Napoje słodzone 70
Kasza jęczmienna 70
Arbuz 72
Dynia 75
Kabaczek 75
Chleb biały 75
Żelki 78
Płatki owsiane błyskawiczne 79
Płatki kukurydziane 81
Rzepa 85
Seler gotowany 85
Ryż paraboliczny 85
Chipsy solone 90
Piwo 110

Indeks glikemiczny konkretnych produktów zalecamy sprawdzać ba stronie: www.glycemicindex.com. Jest to baza uznawana za najbardziej wiarygodną. Nazwy należy podawać po angielsku.

Ważna uwaga: Po spożyciu pokarmu, który ma wysoki indeks glikemiczny, wzrasta poziom cukru we krwi, ale w szybkim czasie zostaje wydzielona do krwi insulina, która oczyszcza krew z glukozy, magazynując ją w komórkach organizmu, głównie w tkance tłuszczowej. Z kolei spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i niewielki wzrost poziomu cukru, a więc niewielki wyrzut insuliny.

Twierdzą, że cukier rozwija raka

Po drugiej stronie debaty są pewne grupy badawcze poszukujące leków blokujących dostęp cukru do komórek rakowych. Są również lekarze badający specjalne diety, które zawierają znacznie mniej cukru, aby zmniejszyć to podstawowe paliwo dla komórek rakowych (jak twierdzą). Niedawno rozpoczęto próby diet niskowęglowodanowych na osobach chorych na raka, zwłaszcza na niektóre rodzaje guzów mózgu. Jednak, jak zauważają dietetycy, restrykcyjne diety nie są korzystne dla każdego i wymagają specjalistycznego poradnictwa i monitorowania medycznego, aby zapewnić bezpieczeństwo, a także umożliwić długotrwałe stosowanie.

Większość publikacji w internecie stawia tezę, że cukier tylko potencjalnie pomaga w rozwoju raka, bo wyższy poziom cukru we krwi oznacza wyższy poziom insuliny, co z kolei, zgodnie z rozumowaniem, prowadzi do wyższych poziomów IGF1 i przyspieszonego wzrostu raka.

Związek diety z rakiem

Wracając do Dr Suman S Karanth, potwierdziła ona, że organizm ludzki ma wbudowany mechanizm podtrzymywania określonego zakresu poziomów glukozy, zwłaszcza gdy spada do niebezpiecznie niskiego poziomu. Nawet jeśli cukier zostanie odcięty w diety, organizm użyje innych zapasów do utrzymania poziomu glukozy we krwi. Zatem tak naprawdę nie „głodzisz” komórek nowotworowych poprzez wycinanie cukru z diety.

“Pozbawienie komórek rakowych cukru nie spowolni ich wzrostu, ani też zwiększenie ilości cukru nie przyspieszy ich wzrostu.” – powiedziała Dr Suman S Karanth podczas Światowego Dnia Walki z Rakiem 2020

Więc jaka dieta jest najlepsza przy raku? Według rekomendacji Światowej Organizacji Zdrowia należy jeść roślinne produkty w ilości co najmniej 400 g dziennie, najlepiej w pięciu porcjach. Wraz z toczącym się w organizmie procesem zapalnym, który związany jest z obecnością guza nowotworowego, zwiększeniu ulega zapotrzebowanie organizmu na antyoksydanty. Szczególną rolę odgrywają w tym kontekście witaminy C, E, beta-karoten, cynk, miedź, selen, magnez, mangan oraz one substancje bioaktywne – koenzym Q10, polifenole oraz fitosterole.

Podczas choroby nowotworowej w organizmie zwiększa się zapotrzebowania na białko – niezbędne w odbudowie uszkodzeń powstałych w wyniku leczenia. Zapotrzebowanie na białko u dorosłego pacjenta z chorobą nowotworową powinno wynosić 15-20% w stosunku 1:1 dla białek pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.

Jednak nadmierna podaż białka może niepotrzebnie obciążyć organizm produktami przemiany azotowej. Pacjenci poddawani radioterapii okolic jamy brzusznej powinni wykluczyć spożycie mleka i przetworów mlecznych.

A co może zaszkodzić? Bez wątpienia należy unikać żywności zawierającej aflatoksyny (obecne w spleśniałych ziarnach zbóż i starych orzechach), heterocykliczne aminy i policykliczne węglowodory aromatyczne (powstałe w czasie wędzenia, długiego grillowania lub smażenia w wysokich temperaturach), n-nitrozwiązki, azotany i azotyny (stosowane do konserwowania żywności), sól kuchenna i alkohole.

Należy również ograniczać czerwone mięso i nie powinno się go jeść więcej niż 500 g tygodniowo, a bardzo niewielką część z tej ilości mogą stanowić wędliny. U osób, które na co dzień jadły ok. 80 g czerwonego mięsa, ryzyko zachorowania na raka jelita grubego zwiększało się aż o jedną trzecią.

Podsumowanie o raku i cukrze

Zatem istnieje związek między cukrem a ryzykiem raka, ale jest on bardziej pośredni, niż wielu sądzi. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może oznaczać więcej kalorii w diecie, niż potrzebujesz, co ostatecznie prowadzi do nadmiaru tkanki tłuszczowej. Po rzuceniu palenia utrzymanie zdrowej wagi jest najważniejszą rzeczą, jaką możesz zrobić, aby zapobiec rakowi. To nadmiar tkanki tłuszczowej jest przekonująco powiązany z większym ryzykiem wystąpienia wielu rodzajów raka.

Związek między cukrem a rakiem jest złożony, a niektóre badania dostarczają mocnych dowodów, a niektóre obszary są nadal badane i dyskutowane. Oczywiste jest, że spożycie cukru w ​​większości populacji jest wysokie i wiąże się z problemami zdrowotnymi.

Powyższy artykuł nie ma charaktery porady medycznej. Podmiot publikujący nie bierze odpowiedzialności za stosowanie się do powyższych zaleceń.