Marka Falk Culinair specjalizuje się w produkcji profesjonalnych miedzianych garnków o wyjątkowej jakości. Od wielu pokoleń najlepsi kucharze korzystają z tych wyjątkowych garnków i patelni. Dzięki technice bimetalu, masywna płyta miedziana doskonałe przewodzi ciepło, a bardzo cienka warstwa stali nierdzewnej sprawia, że gotowanie odbywa się na powierzchni higienicznej, które nie wymaga specjalnej konserwacji.
Z czego wykonano słynne garnki?
Bimetalowa konstrukcja w garnkach Falk, to trwale połączone na całej powierzchni styku elementów z dwóch różnych pod względem właściwości fizykochemicznych metali lub stopów. Miedź jest najlepszym przewodnikiem oprócz srebra, co tłumaczy, dlaczego przewody elektryczne są wykonane z miedzi. Miedź jest także doskonała dla utrzymywania ciepła, dzięki czemu posiłki pozostawione w garnku pozostają ciepłe na długo.

Charakterystyczny uchwyt z logo Falk jest wyjątkowo trwały.
Bimetal w garnkach Falk Culinair składa się z ciężkiej blachy miedzianej, na której 200 mikronów cienkiej warstwy stali nierdzewnej jest zakotwiczone za pomocą nacisku 850 ton / cm². Powstałe metaliczne połączenie daje gwarancje trwałości.
Warto wiedzieć, że wystarczy zostawić w miedzianym naczyniu wodę na minimum 4 godziny. Jony miedzi w tym czasie usuną z niej wszelkie grzyby, pleśnie i bakterie, a poza tym przenikną do wody. Ponadto picie wody z miedzianych naczyń poprawia działanie układu trawiennego, serca i skóry, ponoć pomaga chudnąć, zapobiega stanom zapalnym i anemii oraz reguluje pracę tarczycy.
Bimetalowe garnki najlepiej stosować w kuchenkach gazowych lub elektrycznych. Jednakże, jeśli używasz pieca indukcyjnego, wymagane jest podłożenie żelaznej płyty.
Zalety garnków Falk:
- Działa na płycie i zwykłej kuchence;
- Dokładna regulacja temperatury;
- Duża pojemność;
- Rustykalny, trwały odlewany uchwyty z żeliwa szarego;
- Odporny na przypalenie.