Używając jadu z 312 pszczół miodnych i trzmieli z Perth w zachodniej Australii, Irlandii i Anglii, dr Ciara Duffy z Instytutu Badań Medycznych Harry’ego Perkinsa i Uniwersytetu Australii Zachodniej przetestowała wpływ jadu na kliniczne podtypy raka piersi, w tym: potrójnie ujemnego raka piersi, który ma ograniczone możliwości leczenia.
Jad pszczeli na raka piersi
Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem u kobiet i drugim najczęściej występującym nowotworem. W 2018 roku odnotowano ponad 2 miliony nowych przypadków.
Wyniki opublikowane w czasopiśmie Precision Oncology ujawniły, że jad pszczoły szybko niszczył potrójnie ujemny rak piersi i komórki raka piersi wzbogacone w HER2.
Dr Duffy powiedziała, że celem badań było zbadanie przeciwnowotworowych właściwości jadu pszczelego i melityny na różne typy komórek raka piersi.
„Nikt wcześniej nie porównał wpływu jadu pszczelego lub melityny na wszystkie różne podtypy raka piersi i prawidłowe komórki. […] Testowaliśmy jad pszczoły na normalnych komórkach piersi i komórkach z klinicznym podtypem raka piersi. […] Przetestowaliśmy bardzo mały, dodatnio naładowany peptyd w jadzie pszczoły miodnej zwany melityną, który mogliśmy odtworzyć syntetycznie i odkryliśmy, że syntetyczny produkt wykazuje przeciwnowotworowe działanie jadu” – powiedział dr Duffy.
Podczas badań wykryto, że zarówno jad pszczeli miodnej, jak i melityna znacząco, wybiórczo i szybko zmniejszyły żywotność potrójnie ujemnego raka piersi i komórek raka piersi wzbogaconych w HER2.
Ważne: Podstawową funkcją melityny jako składnika jadu pszczelego jest wywoływanie bólu i niszczenie tkanek intruzów zagrażających ulom. Jednak u pszczół miodnych melityna ulega ekspresji nie tylko w gruczole jadowym, ale także w innych tkankach po zakażeniu patogenami. Dwie cząsteczki jadu, melityna i sekapina, które ulegają nadmiernej ekspresji u pszczół miodnych zakażonych różnymi patogenami, prawdopodobnie wskazują na rolę melityny w odpowiedzi immunologicznej pszczół na choroby zakaźne. |
Jadem w raka
Specyficzne stężenie jadu pszczelego może spowodować 100% śmierć komórek rakowych, przy minimalnym wpływie na normalne komórki. Bowiem odkryto, że melityna może całkowicie zniszczyć błony komórkowe raka “w ciągu 60 minut”.
?! |
Kurkuma na raka |
Czy cukier karmi raka? | |
Szczepionka na raka? |
Melityna w jadu pszczoły miodnej miała również inny niezwykły efekt; w ciągu 20 minut była w stanie znacznie zredukować chemiczne komunikaty komórek rakowych, które są niezbędne do wzrostu i podziału komórek rakowych. (źródło)
„Przyjrzeliśmy się, jak jad pszczoły miodnej i melityna wpływają na szlaki sygnałowe raka, na komunikaty chemiczne, które mają fundamentalne znaczenie dla wzrostu i rozmnażania się komórek rakowych, i stwierdziliśmy, że bardzo szybko te szlaki sygnałowe zostały zamknięte.”
Naukowiec wyjaśnia, że melityna modulowała sygnalizację w komórkach raka piersi, hamując aktywację receptora, który jest często nadekspresjonowany w potrójnie ujemnym raku piersi, receptora naskórkowego czynnika wzrostu. Ponoć hamuje ona aktywację HER2, który jest nadmiernie wyrażany w piersiach wzbogaconych w HER2.
Główny naukowiec z Australii Zachodniej, profesor Peter Klinken, powiedział: „Jest to niezwykle ekscytująca obserwacja, że melityna, główny składnik jadu pszczelego, może hamować wzrost śmiertelnych komórek raka piersi, szczególnie potrójnie ujemnego raka piersi.”
Badanie pokazało, w jaki sposób melityna zakłóca szlaki sygnalizacyjne w komórkach raka piersi, zmniejszając replikację komórek. Dr Duffy przetestowała również, czy melityna może być stosowana z istniejącymi lekami chemioterapeutycznymi, ponieważ tworzy pory lub dziury w błonach komórkowych raka piersi, potencjalnie umożliwiając wejście innych metod leczenia do komórki rakowej w celu uśmiercenia komórki.
„Odkryliśmy, że melityna może być stosowana z małymi cząsteczkami lub chemioterapiami, takimi jak docetaksel, w leczeniu wysoce agresywnych typów raka piersi. Połączenie melityny i docetakselu było niezwykle skuteczne w ograniczaniu wzrostu guza u myszy.”
Badania dr Duffy były prowadzone w ramach jej doktoratu podjętego w Harry Perkins Institute of Medical Research w Perth w laboratorium Epigenetyki Raka nadzorowanym przez A / Prof. Pilar Blancafort. „Zacząłem od zbierania jadu pszczoły miodnej Perth. Pszczoły Perth są jednymi z najzdrowszych na świecie.” – powiedział w wywiadzie.
Pszczoły wyleczą nowotwory?
Jeszcze daleka droga, by leczyć nowotwory jadem pszczeli, jednak badania wywołały dyskusję na ten temat. Jeden z pierwszych doniesień o działaniu jadu pszczelego został opublikowany w Nature w 1950 r., gdzie jad zmniejszał wzrost guzów u roślin. Jednak dr Duffy powiedziała, że dopiero w ciągu ostatnich dwóch dziesięcioleci zainteresowanie znacznie wzrosło, jeśli chodzi o wpływ jadu pszczelego na różne rodzaje raka.
Chociaż istnieje 20 000 gatunków pszczół, dr Duffy chciała porównać działanie jadu pszczoły miodnej Perth z innymi populacjami pszczół miodnych w Irlandii i Anglii, a także z jadem trzmieli.
Naukowiec odkryła, że europejska pszczoła miodna z Australii, Irlandii i Anglii wywołuje prawie identyczne skutki w nowotworze piersi, to jednak jad trzmiela nie był w stanie wywołać śmierci komórek nawet przy bardzo wysokich stężeniach.
W przyszłości potrzebne będą badania w celu formalnej oceny optymalnej metody dostarczania melityny, a także toksyczności i maksymalnych tolerowanych dawek.
Warto dodać, że zespół projektu Continuous Update Project uznał, że istnieją mocne dowody na to, że spożycie napojów alkoholowych, większa masa urodzeniowa i osiągnięty przez dorosłego wzrost są przyczynami raka piersi przed menopauzą. Panel ocenił również, że istnieją mocne dowody na to, że aktywność fizyczna chroni przed rakiem piersi przed menopauzą.
Źródła: sciencedaily.com, wcrf.org