Jad pszczeli na raka piersi? Nowotwory boją się jadu

Używając jadu z 312 pszczół miodnych i trzmieli z Perth w zachodniej Australii, Irlandii i Anglii, dr Ciara Duffy z Instytutu Badań Medycznych Harry’ego Perkinsa i Uniwersytetu Australii Zachodniej przetestowała wpływ jadu na kliniczne podtypy raka piersi, w tym: potrójnie ujemnego raka piersi, który ma ograniczone możliwości leczenia.

Jad pszczeli na raka piersi

Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem u kobiet i drugim najczęściej występującym nowotworem. W 2018 roku odnotowano ponad 2 miliony nowych przypadków.

Wyniki opublikowane w czasopiśmie Precision Oncology ujawniły, że jad pszczoły szybko niszczył potrójnie ujemny rak piersi i komórki raka piersi wzbogacone w HER2.

Dr Duffy powiedziała, że celem badań było zbadanie przeciwnowotworowych właściwości jadu pszczelego i melityny na różne typy komórek raka piersi.

„Nikt wcześniej nie porównał wpływu jadu pszczelego lub melityny na wszystkie różne podtypy raka piersi i prawidłowe komórki. […] Testowaliśmy jad pszczoły na normalnych komórkach piersi i komórkach z klinicznym podtypem raka piersi. […] Przetestowaliśmy bardzo mały, dodatnio naładowany peptyd w jadzie pszczoły miodnej zwany melityną, który mogliśmy odtworzyć syntetycznie i odkryliśmy, że syntetyczny produkt wykazuje przeciwnowotworowe działanie jadu” – powiedział dr Duffy.

Podczas badań wykryto, że zarówno jad pszczeli miodnej, jak i melityna znacząco, wybiórczo i szybko zmniejszyły żywotność potrójnie ujemnego raka piersi i komórek raka piersi wzbogaconych w HER2.

Ważne: Podstawową funkcją melityny jako składnika jadu pszczelego jest wywoływanie bólu i niszczenie tkanek intruzów zagrażających ulom. Jednak u pszczół miodnych melityna ulega ekspresji nie tylko w gruczole jadowym, ale także w innych tkankach po zakażeniu patogenami. Dwie cząsteczki jadu, melityna i sekapina, które ulegają nadmiernej ekspresji u pszczół miodnych zakażonych różnymi patogenami, prawdopodobnie wskazują na rolę melityny w odpowiedzi immunologicznej pszczół na choroby zakaźne.

Jadem w raka

Specyficzne stężenie jadu pszczelego może spowodować 100% śmierć komórek rakowych, przy minimalnym wpływie na normalne komórki. Bowiem odkryto, że melityna może całkowicie zniszczyć błony komórkowe raka “w ciągu 60 minut”.

Kurkuma na raka
Czy cukier karmi raka?
Szczepionka na raka?

Melityna w jadu pszczoły miodnej miała również inny niezwykły efekt; w ciągu 20 minut była w stanie znacznie zredukować chemiczne komunikaty komórek rakowych, które są niezbędne do wzrostu i podziału komórek rakowych. (źródło)

„Przyjrzeliśmy się, jak jad pszczoły miodnej i melityna wpływają na szlaki sygnałowe raka, na komunikaty chemiczne, które mają fundamentalne znaczenie dla wzrostu i rozmnażania się komórek rakowych, i stwierdziliśmy, że bardzo szybko te szlaki sygnałowe zostały zamknięte.”

Naukowiec wyjaśnia, że melityna modulowała sygnalizację w komórkach raka piersi, hamując aktywację receptora, który jest często nadekspresjonowany w potrójnie ujemnym raku piersi, receptora naskórkowego czynnika wzrostu. Ponoć hamuje ona aktywację HER2, który jest nadmiernie wyrażany w piersiach wzbogaconych w HER2.

Główny naukowiec z Australii Zachodniej, profesor Peter Klinken, powiedział: „Jest to niezwykle ekscytująca obserwacja, że ​​melityna, główny składnik jadu pszczelego, może hamować wzrost śmiertelnych komórek raka piersi, szczególnie potrójnie ujemnego raka piersi.”

Badanie pokazało, w jaki sposób melityna zakłóca szlaki sygnalizacyjne w komórkach raka piersi, zmniejszając replikację komórek. Dr Duffy przetestowała również, czy melityna może być stosowana z istniejącymi lekami chemioterapeutycznymi, ponieważ tworzy pory lub dziury w błonach komórkowych raka piersi, potencjalnie umożliwiając wejście innych metod leczenia do komórki rakowej w celu uśmiercenia komórki.

„Odkryliśmy, że melityna może być stosowana z małymi cząsteczkami lub chemioterapiami, takimi jak docetaksel, w leczeniu wysoce agresywnych typów raka piersi. Połączenie melityny i docetakselu było niezwykle skuteczne w ograniczaniu wzrostu guza u myszy.”

Badania dr Duffy były prowadzone w ramach jej doktoratu podjętego w Harry Perkins Institute of Medical Research w Perth w laboratorium Epigenetyki Raka nadzorowanym przez A / Prof. Pilar Blancafort. „Zacząłem od zbierania jadu pszczoły miodnej Perth. Pszczoły Perth są jednymi z najzdrowszych na świecie.” – powiedział w wywiadzie.

Pszczoły wyleczą nowotwory?

Jeszcze daleka droga, by leczyć nowotwory jadem pszczeli, jednak badania wywołały dyskusję na ten temat. Jeden z pierwszych doniesień o działaniu jadu pszczelego został opublikowany w Nature w 1950 r., gdzie jad zmniejszał wzrost guzów u roślin. Jednak dr Duffy powiedziała, że dopiero w ciągu ostatnich dwóch dziesięcioleci zainteresowanie znacznie wzrosło, jeśli chodzi o wpływ jadu pszczelego na różne rodzaje raka.

Chociaż istnieje 20 000 gatunków pszczół, dr Duffy chciała porównać działanie jadu pszczoły miodnej Perth z innymi populacjami pszczół miodnych w Irlandii i Anglii, a także z jadem trzmieli.

Naukowiec odkryła, że europejska pszczoła miodna z Australii, Irlandii i Anglii wywołuje prawie identyczne skutki w nowotworze piersi, to jednak jad trzmiela nie był w stanie wywołać śmierci komórek nawet przy bardzo wysokich stężeniach.

W przyszłości potrzebne będą badania w celu formalnej oceny optymalnej metody dostarczania melityny, a także toksyczności i maksymalnych tolerowanych dawek.

Warto dodać, że zespół projektu Continuous Update Project uznał, że istnieją mocne dowody na to, że spożycie napojów alkoholowych, większa masa urodzeniowa i osiągnięty przez dorosłego wzrost są przyczynami raka piersi przed menopauzą. Panel ocenił również, że istnieją mocne dowody na to, że aktywność fizyczna chroni przed rakiem piersi przed menopauzą.

Źródła: sciencedaily.com, wcrf.org